A gépjárművek biztonsági visszahívásának okai

A biztonsági visszahívás

A gépjárművek biztonsági visszahívásának okai

 

Ha gépjárművel kapcsolatos okmányirodai ügyintézésről van szó, akkor minden bizonnyal átíratásról beszélünk. Azonban van, hogy nem az megy okmányirodába, aki használt autót vásárolt, hanem az autógyártó, aki visszahívást kér.

 

Nyilván mindenki hallott már a gépjárművek biztonsági visszahívásáról. Ennek keretében belül ugyanis a már eladott autókat visszahívják javításra, hiszen azokkal valamilyen probléma van. Persze ezek a problémák elég sokrétűek lehetnek. Maga a biztonsági visszahívás elnevezés arra enged következtetni, hogy akkor kerül egy autó visszahívásra, amikor annak olyan hibája van, amely annak az utasai és a közlekedés más résztvevői biztonságát veszélyezteti. Ez a legtöbb esetben így is van. Megesett már, hogy baj volt a kézifékkel, vagy hogy szoftverhiba miatt leállhattak volna a motorok. Ezekről nyilván nem is kell ecsetelni, hogy miért balesetveszélyesek. Azonban megesik, hogy egy autót azért hívnak vissza, mert valamilyen egyéb problémája van, amely bár a biztonságot nem veszélyezteti, de az autó minőségén ront. Volt példa már olyanra is, hogy azért hívtak vissza egy autót, mert annak némely alkatrészei vélhetően néhány éven belül rozsdásodni kezdtek volna.

 

Bár az autók visszahívása talán bosszankodással jár a tulajdonosnak is, összességében mégiscsak örülhetünk, hogy egy gyártó van annyira lelkiismeretes, hogy visszahívja a hibás darabokat. Mindez a javukra írható annak tükrében is, hogy mindez hivatalos ügyintézéssel is jár. És mindenki tudja, hogy az okmányirodai ügyintézés nem mindig egyszerű.