Gépjármű biztosítás – mire figyeljünk?

Ha van CASCO-ja, fizetheti az autómentést is

Gépjármű biztosítás – mire figyeljünk?

 

Az autó biztosítás fontos minden jármű esetében. Az egyik ilyen biztosítás a kötelező gépjármű felelősség biztosítás (kgfb), a másik a gépjármű biztosítás (casco).

 

A casco-biztosítás egy vagyonbiztosítás, a saját gépjárművünkben keletkezett károkat fedezi. Manapság már ez szélesebb körű, sok biztosító olyan terméket nyújt, melyben a bennülők számára is biztosítva van a balesetbiztosítás, illetve a szállított vagyontárgyak biztosítása, esetleg még ezt további elemekkel is kiegészíthetik. Ezzel ellentétben a kgfb egy olyan biztosítási típus, mely egy adott gépjármű vezetője, illetve tulajdonosa által okozott károkat fedezi, egy másik járműben, amit a hatályos jogszabályok alapján, kötelessége megtéríteni, mint a személyi sérülések, illetve anyagi károk. A legtöbb országban már létezik ennek a két biztosítási típusnak az összevont változat, viszont hazánkban ez a kettő teljesen elkülönül.

 

Hiába rendelkezünk kgfb-vel, ez csak a másik autóban tett kárt téríti meg. Ezért a saját járművünk érdekében, fontos hogy kössünk casco biztosítást is, mely az esetleges balesetek esetén, fedezni fogja helyettünk a drága javítási költségeket. A cascóval ellentétben, a felelősség biztosítás hazánkban kötelező, ezt minden gépjármű üzembentartójának kötelessége megkötni. Ezzel minden gépjárműnek rendelkeznie kell, a forgalomba helyezésétől kezdve, egészen a forgalomból történő kivonásig. Amennyiben egy jármű felelősségbiztosítás nélkül venne részt a forgalomban, pénzbírsággal büntethetik és ezt a rendőrség már a helyszínen kiszabhatja.