Mikor van és mikor nincs szükség eredetvizsgálatra?

Az időpont foglalásról ne feledkezzen meg

Mikor van és mikor nincs szükség eredetvizsgálatra?

 

Azt szinte kivétel nélkül mindenki tudja, hogy amennyiben használt autót vásárolunk, akkor nélkülözhetetlen az eredetiség vizsgálat elvégzése. Azonban nem ez az egyedüli eset, amikor szükség van az eredetvizsgálatra.

 

Eredetvizsgálat elvégzése szükséges minden olyan gépjármű esetében, amely először kerül forgalomba. Ez egyaránt igaz azokra az autókra, amelyek használtan lettek megvásárolva és azokra, amelyek a gyártótól lett vásárolva, azonban nem adtak mellé járműkísérő lapot. Illetve akkor is szükség van az eredetiség vizsgálatra, ha a megvásárolt jármű még nem volt bejegyezve a járműnyilvántartásba. Persze az eredetiség vizsgálatra nem csak az első ízben való forgalomba állításkor van szükség. Előfordulhat, hogy egy gépjárművet átmenetileg vagy végleg kivontak a forgalomból, azonban valamilyen okból kifolyólag most újból forgalomba szeretnék azt állítani. Ebben az esetben is nélkülözhetetlen az eredetvizsgálat. Ha pedig az autón olyan műszaki beavatkozást hajtanak végre, amelynek köszönhetően megváltozik az alvázszám, akkor nélkülözhetetlen az eredetvizsga elvégeztetése még a beavatkozás előtt. Vannak azonban esetek, amikor nincs szükség az előzetes eredetvizsgálatra. Ilyen eset lehet, amikor azért változik meg a tulajdonosa a gépjárműnek, mert azt az út tulaj megörökölte, esetleg mert gazdasági társaságok átalakulása miatt jutott hozzá. Ahogy akkor sem kell elvégeztetni az eredetvizsgálatot, ha valaki azért vásárol meg egy járművet, hogy aztán továbbadjon rajta, és nem saját használat céljából.

 

Érdemes tehát észben tartanunk, hogy mikor van szükség eredetiség vizsgálatra, így a költségvetésünkbe bele tudjuk kalkulálni az eredetvizsgálatot is, amennyiben szükségünk van rá, és nem kell miatta feleslegesen aggódnunk, ha valójában nem is kell azt elvégeztetnünk.