Mire van szüksége egy gépjárműnek?

És még üzemanyagra is

Mire van szüksége egy gépjárműnek?

 

Minden járműnek szüksége van műszaki vizsgára, ez nélkül nem is lehet forgalomban. Egy műszaki vizsga változhat a szabályozásaiban és a díjában is, erre figyeljünk oda.

 

Egy személyautó vagy kisteherautó műszaki vizsgáztatását, minden két évben el kell végezni, viszont az újan vásároltakét először csak az első négy év után kell megtenni. A taxiként, mentőautóként használt járműveknél, buszoknál, teherautóknál erre évente szükség van.  Mielőtt műszaki vizsgára vinnénk járművünket, érdemes pár dolgot átellenőriznünk, amivel elkerülhetjük, hogy meglepetés érjen bennünket, esetleg járművünk ne menjen át a vizsgán. Ezek közé tartozik például a fékek állapota, vagyis a hatásfoka, ami fékpadon ellenőriztethető. A hatásfok mellett a fékbetétek vastagsága, a tárcsa kopottsága, a fékerő különbségek, és a kézifék is figyelembe van véve.

 

A szélvédő állapota is nagyon lényeges, ennek semmiképp se szabad rendelkeznie repedéssel, melyet legtöbbször a felverődő kavicsok okoznak. Ha már a szélvédőnél tartunk, az ablaktörlőnek is tökéletes működésre van szükségük. Az autó külsejét is alaposan szemügyre veszik, mint például a lökhárítóét, a fényszórókat, hátsó lámpákat, tükröket és ellenőrzik a korróziót is.  A külseje mellett a fényjelző berendezéseknek is nagy szerepet szánnak, mint a fényszóró, ködlámpa, féklámpa, pót féklámpa, index. Jó állapotban kell lennie a lengéscsillapítónak, a futóműnek, a kipufogó rendszernek, az üléseknek és a biztonsági öveknek, a gumiabroncsoknak, felniknek. Egyéb kiegészítőkkel is rendelkeznie kell a járműnek, melyek a biztonságot szolgálják, mint az izzókészlet, egészségügyi csomag, elakadásjelző háromszög. Ha járművünkön minden megfelelt, sikeres vizsgát tudhatunk magunkénak, és ezt egy matricával igazolhatjuk, melyet a vizsgahelyen kapunk meg.