Mitől lesz biztonságos egy gépjármű vásárlás?

Fontos az állapot

Mitől lesz biztonságos egy gépjármű vásárlás?

 

Az eredet vizsgára minden gépjárműnek szüksége van, az eladás vagy a vásárlás során. Ez egyáltalán nem függ attól, hogy magánszemélytől, illetve kereskedésből történik-e a vásárlás.

 

Az eredet vizsgálat a külföldről behozott járműveknél is szükséges, mivel ez nélkül nem helyezhető Magyarországon forgalomba, valamint az átírást sem tudnánk megcsinálni. Az eredetiségvizsgálattal igazolhatjuk és felülvizsgálhatjuk, hogy az adott gépjármű megegyezik-e a gyári, vagyis az eredeti állapottal. A vizsgálat minden járműnél könnyen elvégezhető, az alvázszám, a motorszám, a jármű színe, szélvédő, ülés, karosszéria alapján. Ezek mellett manapság a fejlett technológiának köszönhetően, egyéb jellemzői figyelembe vételével is megtehető. Ezzel bebizonyíthatjuk a változatlanságot, vagyis igazolhatjuk az eredetiségét, és hogy nem esett át bűncselekményen.

 

Az eredetiségvizsgálatot még az adás-vételi szerződés megkötése előtt el kell végezni. Ennek a vizsgálatnak minden gépjármű esetében a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által előírt technológia alapján kell történnie, és csakis erre a célra létrehozott állomásokon. Az eredményt a kiadástól számított 60 napig használhatjuk csak fel, vagyis 60napig érvényes. A vizsgálatnak minden tulajdonváltáskor meg kell történnie, lényegtelen, hogy 60naptól kevesebb ideig volt valaki tulajdonában. Az eredetiségvizsgálat ára 2017-ben 17ezer és 20ezer forint közt alakul, ami a jármű köbcentiméterén múlik. Ennek az összegnek megtérítési kötelezettségét, az eladónak és a vevőnek egymás közt kell megbeszélnie.